Annonse
01:00 - 25. april 2014

Veien inn i uføret

– Det handler om å komme i posisjon til det første håndtrykket med Kina, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Avveiningen: En stortingspresident skal ikke være en aktivist, sier Olemic Thommessen til forklaring på hvorfor han, som tidligere medlem i Stortingets Tibet-komité ikke ønsker å motta Dalai Lama. Thommessen vil ikke forpurre regjeringens bestrebelser på å komme på talefot med Kina. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

AKTUELT INTERVJU

 – Noe av det som gjenstår å lure på, president, er hvorfor akkurat du ble sendt i bresjen for å si nei til å møte Dalai Lama?
    – Jeg ble ikke instruert av noen. Som stortingspresident representerer jeg en selvstendig statsmakt. Jeg har gjort en grundig avveining mellom absolutt motstridende hensyn og det er ingen grunn til å legge skjul på at den avveiningen har vært krevende.
    – Nå vet vi at Utenriksdepartementet jobber intenst med forholdet til Kina, slik de gjorde også under den forrige regjeringen. Er det Børge Brende som har bedt deg ta støyten, så kan regjeringen eventuelt stå friere og få den opinionsmessige gevinsten av å hilse på ham?
    – Jeg har ikke hatt noen løpende kontakt med regjeringen i dette spørsmålet.  Men akkurat som når Stortinget får besøk av statsledere, ambassadører og andre, så har vår internasjonale avdeling kontakt med embedsverket i Utenriksdepartementet. 

    – Nobelkomiteen heter også Stortingets Nobelkomite, siden dere utnevner medlemmene. Og dermed burde vel dere være nærmest til å hilse på fredsprisvinneren?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hver dag kappes det en bit av demokratiet.»