Annonse
10:01 - 22. august 2014

Vaklende løsrivelse

IRAK De irakiske kurderne har aldri vært sterkere. Likevel vil vi neppe se et uavhengig irakisk Kurdistan med det første.

Våpenstøtte: Frankrike og Storbritannia følger nå USAs eksempel og åpner for å forsyne kurderne med militært utstyr. Her kurdiske soldater utenfor Mosul. ⇥Foto: Anadolu Agency/Getty Images
Annonse

UTENRIKSANALYSE

Bak en flom av nyheter fra Irak i det siste, om islamistiske ekstremisters brutale effektivitet, etnisk rensing og vestlig intervensjon i Irak, er det et like aktuelt men dypere spørsmål som fortjener mer oppmerksomhet: Nå som den irakiske staten er så svak, vil kurderne nord i landet benytte anledningen til å løsrive seg?

Tilsynelatende er det mye som tyder på dette. Første juli i år kunngjorde den kurdiske presidenten Massoud Barzani i De kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) at en folkeavstemning skal finne sted «i løpet av måneder» om hvorvidt KRG skal erklære en uavhengig stat. Offensivene til terrorgruppen Den islamske staten (IS, tidligere ISIL) har punktert luftslottet om en fungerende og demokratiserende irakisk stat. Et svakt Irak kan høres ut som gode nyheter for de irakiske kurderne som drømmer om en egen stat, og det gjør de aller fleste. Likevel er det flere grunner til at de trolig ikke vil erklære uavhengighet i nær fremtid.

Annonse