Annonse
01:15 - 12. september 2014

Upopulær og effektiv

Hva er problemet på Humanistisk fakultet? Det kommer an på hvem man spør, skriver Marit K. Slotnæs.

Illustrasjon: Marvin Halleraker www.marvin.no
Annonse

Det var et furtent testamente Trine Syvertsen, avtroppende dekan ved Det humanistiske fakultet (HF) ved Universitetet i Oslo, landets største fakultet for språk og historie, lot publisere i Aftenposten sist uke. I kronikken «Upopulær og uten allierte», stiller hun spørsmål ved om det virkelig er «mangelen på personlige egenskaper – vilje, evne og mot til å prioritere» som er problemet ved fakultetet, slik kunnskapsministeren ga uttrykk for i et intervju 7. august.

Syvertsen retter i kronikken i stedet oppmerksomheten mot innblanding og overstyring, ikke bare fra studenter og ansatte ved eget fakultet, men også fra omverdenen, kulturkommentatorer og politikere. Som leder får hun bank hvis hun lar være å prioritere, og når hun faktisk prioriterer, ja, så får hun bank da også. Det er lett å forstå irritasjonen over innblanding utenfra. Kritikken mot Kunnskapsdepartementet er berettiget. Det ville heller ikke være urimelig om Syvertsen var blitt en smule kynisk av å høre på vitenskapelig ansatte som argumenterer for sine egne interesser, kamuflert som alt mulig annet. Så hva er problemet på HF? Det kommer an på hvem man spør.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse