Annonse
12:07 - 04. juli 2014

Tysk sparekultur utfordres

Et historisk lavt rentenivå i eurosonen er bra for de gjeldstyngede søreuropeerne, mens tyskerne ser sparepengene sine forvitre.

Ny tid: Kanskje er pensjonistene Wolfgang og Christel Herlitz den siste generasjonen som får full uttelling for sin nøysomhet. Foto: Gorm K. Gaare
Annonse

– Før ble man alltid innprentet at det var viktig å spare penger, som man kunne spe på pensjonen med i alderdommen. Nå er rentene så latterlig lave, at det ikke monner lenger. Gudskjelov at vi begge har solide pensjonsordninger, sier Christel Herlitz ettertenksomt.

Hun sitter på en parkbenk i Tiergarten i Berlin sammen med ektemannen Wolfgang og nyter sommersolen. Kanskje er de den siste generasjonen som får full uttelling for sin nøysomhet. 

Gjennomsnittstyskeren går fortsatt til sparebanken med ti prosent av inntekten sin hver måned – på verdensbasis er det bare kineserne som sparer mer. I slutten av oktober hvert år arrangeres det fortsatt en «sparedag» hvor barna går til den lokale banken med sin første sparegris og åpner konto. 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse