Annonse
13:40 - 02. januar 2014

Tragiske forviklinger

Sør-Sudan Voldshandlingene skyldes rå maktkamp mer enn etniske motsetninger.

På flukt: Nær 200 000 mennesker er drevet på flukt i Sør-Sudan. Her deler sørkoreanske FN-soldater ut vann i en flyktningleir ved byen Bor, 26. desember. Foto: YNA/EPA/NTB Scanpix
Annonse

UTENRIKSANALYSEN

Det internasjonale samfunn har reagert hurtig på tragedien som nå utfolder seg i Sør-Sudan, men det er ulike oppfatninger om hva som skjer og derfor også en kamp om hvilken fortelling som bør ligge til grunn for fredsskapende virksomhet. Her er et lite forsøk på å forstå noen viktige dimensjoner.

Alliansen mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar, som nå leder et opprør mot presidenten, var alltid sårbar. I 1991 forsøkte Machar forgjeves å ta makten fra John Garang, som ledet frigjøringsbevegelsen SPLM frem til han døde i 2005. Machar brøt ut av bevegelsen og mobiliserte sin milits fra nuer-befolkningen mot SPLM. I november 1991 massakrerte denne militsen minst 2000 mennesker, de fleste dinkaer, befolkningsgruppen Salva Kiir tilhører, i byen Bor. I det neste tiåret allierte Machar seg med regjeringen i Khartoum, altså SPLMs fiende, men han sluttet seg til frigjøringsbevegelsen igjen i 2002.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse