Annonse
09:12 - 21. november 2014

Tøffere tider for skattesnytere

– Det internasjonale arbeidet for å bekjempe multinasjonale selskapers skatteunndragelse har fremgang på flere områder, forteller Sigrid Klæboe Jacobsen fra Tax Justice Network.

Annonse

EU-president Jean-Claude Juncker har fått skarp kritikk de siste ukene, etter at det ble avslørt at Luxembourg, hvor han har vært statsminister i 19 år, har vært brukt som skatteparadis av tallrike internasjonale selskaper. Pepsi, Ikea og Deutsche Bank har plassert kunstig høye deler av sin omsetning i storhertugdømmet, og betalt så lite som én prosent skatt.

Ifølge «Luxembourg-Leaks», et prosjekt i regi av The International Consortium of Investigative Journalists, var også Norges største finanskonsern DNB på listen over selskapene som har fått spesielt gunstige skatteavtaler i landet.

– Vi har lenge visst at selskaper opererer på denne måten, og at flere europeiske land tilbyr slike skatteavtaler. Det som gjør Luxembourg-saken spesiell, er at vi nå har bevis på at det skjer. Praksisen er kort og godt blitt avdekket, sier Sigrid Klæboe Jacobsen fra Tax Justice Network til Morgenbladet.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.