Annonse
11:32 - 17. januar 2014

Tellekantenes tyranni

Verden oversvømmes av ny forskning, men forskningen blir ikke bedre av den grunn. Publiseringsjag og tellekanter utfordrer selve grunnlaget for vitenskapen.

Annonse

En million vitenskapelige artikler. Det er summen av verdens vitenskapelige produksjon i 2012. Det sier seg selv at ikke alle funnene er Higgs-bosoner og kreftmedisiner. Det blir imidlertid stadig vanskeligere å skille boson fra bullshit.

Tallet på studier som må trekkes tilbake på grunn av feil eller juks er på vei opp. Bare to prosent av forskere innrømmer å ha trikset med data – men over en fjerdedel sier de vet om kolleger som har jukset.

Minst tre fjerdedeler av funn innen biomedisin lar seg dessuten ikke gjenta når forskere dobbeltsjekker, viser flere nye undersøkelser. Og dobbeltsjekke sier de selv at de gjør altfor sjelden.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt