Annonse
09:18 - 22. august 2014

Tårenes profitører

Det går så det griner for tåregassindustrien. Nå kommer også dronene mot opprør.

I røyken: Politiet har svart demonstrantene i Ferguson med tåregass og røykbomber. Missouri 13. august 2014. Foto: David Carson/Ap/NTB Scanpix
Annonse

I snart to uker har tåregassgranatene haglet over gatene i den amerikanske forstaden Ferguson. Sammenstøtene mellom tungt bevæpnet politi og demonstrerende ungdom er blitt en nasjonal krise. Men én bransje profitterer i det stille på sammenstøtene: tåregassprodusentene.

Ikke-dødelige våpen selger som aldri før. Penger satses på ny teknologi for å kontrollere massesamlinger. Oppfinnelser blir stadig mer kreative: En dansende granat skal forvirre ofrene, tåregass kan skytes med en fart på 122 meter i sekunder. Nylig ble også den første dronen mot opptøyer solgt i Sør-Afrika.

Markedsanalytikere gir én hovedforklaring: de siste årenes folkelige mobiliseringer. Opptøyene før VM i Brasil, de indignerte i Spania, den arabiske våren – protestbølgen har bidratt stort til industriens vekst. MarketWatch formulerer det slik: «Sosial uro er blitt hverdag i store deler av verden, fra Brasil til Midtøsten. Regjeringer har svart med å kjøpe et rekordstort antall ikke-dødelige våpen.» MarketWatch publiserer analyser i finansavisen The Wall Street Journal, og kan melde at produsenter regner med en lys fremtid. Den globale omsetningen av ikke-dødelige våpen vil ifølge bransjen øke fra tilsvarende rundt 5,5 milliarder kroner i 2013 til over 7 milliarder kroner i 2018. Industrien markedsfører seg også stadig mer aktivt.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse