20:00 - 30. mars 2014

Taliban-kommandant: – Valget er gjennomkorrupt

Taliban-kommandanten Abdullah Mardan sier at det afghanske valget er gjennomkorrupt og ugyldig. Han beskriver krigen mot de utenlandske soldatene som selvforsvar, og gir dem skylden for all lidelse.

Abdullah fremstiller det som om han ikke hadde noe annet valg enn å gripe til våpen og kjempe mot de utenlandske soldatene. Foto: Anders Sømme Hammer

Taliban boikotter valget i Afghanistan 5. april og har gått ut og truet alle som har befatning med det. Gjennom daglige angrep de siste ukene har opprørerne vist at de mener alvor. Til sammen har titalls sivile mennesker blitt drept.

Brutaliteten gjør at det er vanskelig å nærme seg opprørerne og få dem i tale. Det finnes journalister som ikke vil snakke med Taliban av moralske årsaker, men de fleste som dekker Afghanistan, ville møtt og intervjuet opprørerne hvis det ikke var for at de er såpass farlige. Jeg har flere ganger tidligere gitt opp forsøk på å møte opprørere ute i felt fordi risikoen for å bli kidnappet har vært for stor. En stor del av de utenlandske journalistene som er blitt kidnappet i Afghanistan, har nettopp vært på vei til det de har trodd var intervjuavtaler, som i realiteten var kidnappingsfeller.

Annonse