00:30 - 28. mars 2014

Svekket Russland mot styrket Nato

SIKKERHETSPOLITIKK Jens Stoltenberg tar over en organisasjon som har fått en skikkelig vitamininnsprøytning etter begivenhetene på Krimhalvøya.

Isolert: Russland står i praksis uten allierte – landet var alene om å stemme nei til en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som fordømte folkeavstemningen på Krimhalvøya. Russlandsvennlige borgerverngrupper, som denne i Sevastopol, blir en mager støtte. ⇥Foto: Oleg Klimov/Epsilon/Getty Images

– Jeg ser ingen andre potensielle vinnere i Ukraina-konflikten enn Nato og EU, fordi det forsvarspolitiske samarbeidet vil øke i begge organisasjonene, sier Markus Kaim til Morgenbladet.

Han leder den sikkerhetspolitiske forskningsavdelingen ved det prestisjetunge Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) i Berlin, og spår følgende utvikling:

– For Natos del vil vi se at dimensjonen ved et kollektivt forsvar blir styrket på bekostning av «out of area»-operasjoner. Når det gjelder EU, vil det komme en nyorientering i ressursbruken. Vi ser allerede at noen har sagt nei til fredsbevarende EU-styrker i Sentral-Afrika fordi de mener at situasjonen er blitt mer alvorlig på hjemmebane.

Annonse