Annonse
10:56 - 28. mars 2014

Stoltenberg går. Ap-freden består.

Harmonien rår i Ap. Ingen vil ødelegge for valgkampmaskineriet.

Leder i Arbeiderpartiet Jens Stoltenberg gir Trond Giske en klapp på skulderen før Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Annonse

POLITISK ANALYSE

Stoltenberg-epoken i norsk politikk er over. Det kunne de aller fleste fastslå allerede under Aps landsstyremøte i midten av denne uken. Selv om det da fortsatt var usikkert om NATO vil velge ham som generalsekretær, fikk Aps fremste tillitsvalgte en illustrasjon på hvordan det er å ha en leder som stadig lanseres som kandidat til andre jobber. Sjefen mister umiddelbart autoritet og alle under ham eller henne begynner å snakke om tronfølgen.

Dersom Jens Stoltenberg er opptatt av sitt eget ettermæle, er det vanskelig å tenke seg et mer gunstig avgangstidspunkt enn nå. Den vanligste forklaringen på at han og de rødgrønne mistet makten i fjor høst, er at de gikk tom for ideer og ble for opptatt av å forsvare det bestående. Dette skyldes Stoltenberg mer enn noen andre. Likevel er det SV og Senterpartiet som ofte tillegges skylden for det rødgrønne nederlaget. Stoltenberg får ros for å ha ført en god og effektiv valgkamp, og han får ros for å ha ledet partiet over i en opposisjonsrolle som det ser ut til å trives overraskende godt med.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse