Annonse
12:14 - 02. januar 2014

Startskudd for kampen om bymakt

Arbeiderpartiet vil bruke 2014 til å posisjonere seg både som et rødgrønt og som et fristilt parti, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Moderne valgkamper er blitt så lange at de viktigste forberedelsene må gjøres året i forkant. Det er i 2014 samarbeidet mellom de blåblå og de to sentrumspartiene skal finne sin form og det er i år opposisjonspartiene skal lage sine strategier. I lokalvalgsåret 2015 må partiene ha avsluttet interne debatter og avveiinger, slik at de er i stand til å drive en mest mulig effektiv kampanje.

Noe av det mest spennende er at Arbeiderpartiet i de tolv kommende månedene antagelig vil forsøke å frigjøre seg litt fra de to andre rødgrønne partiene. Frigjøringen skal være så liten at SV og Sp godtar den, samtidig som den skal være så reell at KrF og Venstre ser med nye øyne på partiet.

Om halvannet år er det makten i byene og kommunene det først og fremst står om, og da blir det også ekstra lett å se hvorfor det er så viktig for Ap å myke opp blokkpolitikken. Hovedstaden er det beste eksemplet. Der har Ap, SV og Rødt hatt litt under halvparten av bystyrerepresentantene i 19 år, men de har vært maktesløse. Årsaken er at det har vært en klar blokkinndeling på den andre siden. KrF og Venstre har definert seg som klart borgerlige partier, og de har alltid støttet opp om Høyres byrådsleder. Den politiske venstresiden i Oslo har ikke fått sjansen til å utforme en sentrumvenstre-politikk som kunne ha vært attraktiv for Venstre og KrF.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt