10:43 - 07. november 2014

Spredningsfare

Forskere lager nye virus på laben, for å stoppe neste pandemi. Kritikerne mener de risikerer å forårsake den.

Frykten: Vern mot farlige smittestoffer er en øvelse i nøyaktighet. Ikke En partikkel skal slippe inn, eller ut. Men både forskere og myndigheter frykter at en glipp på laben skal føre til at genmanipulerte virus sprer seg. Foto: Kristian Helgesen

I et splitter nytt høysikkerhetslaboratorium i Rotterdam i Nederland prøver Ron Fouchier å få ildere til å nyse. Ilderne er i isolasjonsbur, ingen luft slipper ut, og Fouchier og kollegene har på seg beskyttelsesdrakter, ikke ulike de vi er blitt vant til å se fra ebolakatastrofen i Vest-Afrika. Forskerne forsøker å gjøre ilderne så syke som mulig, med et virus de selv har laget.

– Jeg liker å jobbe med de virusene som skaper mest problemer. Luftveisvirus er de som dreper flest mennesker i verden, og det er de farligste virusene vi må studere mest, sier Fouchier til Morgenbladet.

Ildere er hendige; de ligner mennesker i måten de blir smittet og syke på. I løpet av en måned i 2011 stapper Fouchier og kollegene genmanipulerte fugleinfluensavirus opp i nesene til de små dyrene. Hver gang får viruset tre-fire dager til å bryne seg mot ildernes immunforsvar, før forskerne får ilderen til å nyse, samler opp de beste virusvariantene fra dråpene – og sender dem inn i et nytt, friskt dyr. På den måten skjerper viruset seg. Det muterer, igjen og igjen, for å omgå ilderimmunforsvaret.

Annonse