Annonse
12:21 - 02. oktober 2014

Samskrevet historie

Etter fem års forskning lanseres nå et historisk verk om det norsk-russiske forholdet gjennom 200 år.

Redaksjonen: Sven Holtsmark (fra venstre), Aleksej Komarov, Jens Petter Nielsen, Hallvard Tjelmeland og Petie Mankova. Arkivfoto: Siv Dolmen
Annonse

Over tyve norske og russiske historikere har i fem år arbeidet med Det asymmetriske naboskap, et historieverk i to bind som det har kostet 20 millioner kroner å lage. 23. oktober blir første bind lansert i Kirkenes på en konferanse som markerer 70-årsdagen for den sovjetiske hærens frigjøring av Finnmark. Etter planen skulle ledende politikere fra Norge og Russland være med på lanseringen. Men på grunn av krisen i Ukraina og gjensidige sanksjoner blir det ingen politisk deltagelse.

– Under normale forhold hadde det vært kjekt med en markering, men nå er det nok mest fornuftig å la være, sier Jens Petter Nielsen, professor i historie ved Norges arktiske universitet UiT i Tromsø. Han er redaktør for bind én, som dekker perioden 1814–1917.

Bind to kommer ikke før neste år, selv om det meste av stoffet er ferdig skrevet. Det er uforutsette, praktiske årsaker til at andre bind ikke kommer i år, som planlagt. Det er her, i gjennomgangen av historien fra den russiske revolusjonen i 1917 til i dag, at det er størst forskjeller i synet på hvordan den skal fremstilles.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse