09:20 - 21. november 2014

Sammenbrudd avverget

Fredsforhandlingene i Colombia var nær ved å spore av denne uken. Men er berget av Norge og Cuba.

Delt land: 47 prosent av befolkningen i Colombia mener en fredsavtale er mulig, 51 prosent mener det er umulig med fred, ifølge en Gallup-måling i september. Her demonstrerer folk til støtte for fredsprosessen i Colombias hovedstad Bogotá onsdag denne uken. Foto: Guille Legaria/Demotix / NTB Scanpix

Utenrikspolitikk er alvorlige saker, men noen ganger er det lov å smile ironisk når realiteter møter idealer. Som torsdag morgen, da Norge og Cuba sendte ut en felles pressemelding om felles innsats for å få fredsforhandlingene i Colombia på sporet igjen. Geriljabevegelsen Farc kidnappet sist søndag en general i den kolombianske hæren. Det førte til at president Juan Manuel Santos avblåste forhandlingsrunde nummer 31. Hele den hittil to år lange, møysommelige prosessen sto i fare.

Dagen etter ba Santos Norge og Cuba – de to landene som tilrettelegger forhandlingene – om å hjelpe til med å finne en løsning på kidnappingskrisen. Onsdag kveld ble så regjeringen og Farc enige om betingelsene for å løslate generalen og fire andre som Farc har tatt til fange de siste to ukene.

Det ironiske ved pressemeldingen er at den er utgått fra en regjering med politikere, som da de var i opposisjon, var sterkt kritiske til den autoritære staten Cuba. Statsråd Jan Tore Sanner ble i 2010 nektet visum til Cuba på grunn av sin krasse kritikk mot Castro-regimet. Hans kollega Børge Brende har som utenriksminister holdt en svært lav profil som kritiker av menneskerettighetsbrudd på Cuba.

Annonse