11:35 - 04. april 2014

Roboter på speed

WALL STREET Stjernejournalist Michael Lewis setter fart på debatten om lynraske børsroboter.

Børshandel på pc: Den maniske megleren er i ferd med å bli erstattet av raske roboter. Her fra investeringsselskapet Aurel BGC i Paris. Foto: Eric Piermont/NTB Scanpix

UTENRIKSANALYSE

Brad Katsuyama var en ganske alminnelig børsmegler. Han kjøpte og solgte aksjer for Royal Bank of Canada. Helt til han ikke fikk det til lenger. Rundt 2007 begynte underlige ting å skje på skjermen hans. Da Katsuyama trykket på knappen for «kjøp», forsvant stadig vekk aksjene han skulle kjøpe. Før de plutselig dukket opp igjen like etter, til litt høyere pris. Det var som om noen leste tankene hans og justerte prisen akkurat da han skulle til å handle.

Det var ikke langt fra sannheten. I hvert fall ikke ifølge Michael Lewis, den amerikanske journalisten og forfatteren som denne uken har satt fart på debatten rundt manipulasjon og regulering av Wall Street. Katsuyama er hovedperson i boken Flash boys, der Lewis tar for seg den største revolusjonen i aksjehandel de siste årene: Høyhastighetshandel. Aksjemarkedene er manipulert, er Lewis’ påstand. Automatiserte oppkjøp foretatt på en mikrodels sekund gjør at alt fra småsparere til store meglerhus taper milliarder av kroner. Vinnerne er dem med raskest datalinje og best programvare.

Annonse