Annonse
00:49 - 03. januar 2014

Revolusjonens fjerde år

Egypt går dypt splittet inn i et nytt år med tre viktige valg.

Terror: Soldater holder vakt i ruinene etter selvmordsaksjonen mot politihovedkvarteret i Mansoura 24. desember. Myndighetene beskylder Det muslimske brorskap for å stå bak angrepet. Foto: Amru Salahuddien/Zuma Press/NTB Scanpix
Annonse

Egypts militære makthavere erklærte i forrige uke at Det muslimske brorskap er en terroristorganisasjon. Brorskapet ble beskyldt for å stå bak et angrep i byen Mansoura julaften, der 16 ble drept og 100 såret. I brorskapstilhengernes protester mot terroriststempelet er minst syv mennesker drept og nær 300 arrestert. Brorskapet er aldri før blitt erklært som en terroristorganisasjon, selv om det var forbudt i mange tiår.

– Dette bidrar til polariseringen i Egypt og til et klima der politiske løsninger ikke er mulig, sier Amr Hamzawy, statsviter, professor ved Det amerikanske universitetet i Kairo og en av Egypts mest fremstående intellektuelle.

Egyptiske velgere skal for andre gang på 13 måneder stemme over ny grunnlov 14. og 15. januar. Folkeavstemningen blir avviklet mens velgerne presses til den ene eller andre leiren; de militæres eller Brorskapets. Islamistenes valgte president Mohammed Mursi ble styrtet 3. juli i fjor, Brorskapets ledelse er arrestert, og de militære har brukt harde metoder for å slå ned tilhengernes protester. Hamzawy er en av få sekulære lederskikkelser som har kritisert regimets fremferd.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse