10:41 - 13. juni 2014

Rett mann for Europa?

PROFIL Favoritten til å bli ny president for EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, har en ambisjon om å «gjenforene Europa».

Foto: Martin Möller

Assosiasjonene gikk nesten til amerikansk valgkamp da toppkandidaten for Europas konservative partier, Jean-Claude Juncker, satte i en spurt i oppløpet til Europaparlamentsvalget i mai. På bare seks uker besøkte han 35 byer i 18 land, ga over 350 intervjuer og deltok i tv-debatter på tre språk. Sekstiåringen fra Luxembourg fikk lønn for strevet da hans partigruppe slo sosialdemokratene og ble parlamentets største. Men flertall har de ikke, og nå pågår forhandlingene om hvorvidt Juncker skal bli den nye presidenten for EU-kommisjonen eller ikke.

Juncker forbindes med «den gamle eliten» av europaføderalister, som etter kritikernes syn er i utakt med en voksende andel av EUs innbyggere. Den EU-skeptiske britiske statsministeren David Cameron har gått åpent ut mot ham.

Sett bort fra dette viser alle solemerker at Juncker er rette mann. For det første skal presidenten til EU-kommisjonen velges med henblikk på resultatet av europaparlamentsvalget. Å bryte med dette prinsippet grunnet motstand fra britene, som til overmål kanskje er på vei ut av unionen uansett, er dypt problematisk.

Annonse