00:48 - 14. mars 2014

Putins propagandakrig

Glem fascistene. Ønsket om å leve i et «anstendig samfunn» forklarer Ukrainas revolusjon.

KOMMENTAR

Mange har i de siste ukene hørt historier om at «fascistene» er kommet til makten i Ukraina. Dette er russisk propaganda, som Vladimir Putin ikke tror på selv en gang, men på ytterste venstre fløy i Norge tas budskapet for god fisk. Her snakker vi om mennesker som har betydelig gjennomslag i mediene, med Rødt-leder Bjørnar Moxnes og Magnus Marsdal fra tankesmien Manifest i spissen, i tillegg til den mer marginale tidligere AKP-lederen Pål Steigan. NRK har til og med brukt russlandskjenneren Bjørn Nistad som kommentator, en kar som mener at Janukovitsj burde gjort kort prosess med de demonstrerende «fascistene» på Maidanplassen i Kiev.

Den store oppmerksomheten slike synspunkter får, kan ikke fullgodt forklares med medienes trang til å formidle noe «oppsiktsvekkende», ei heller idealet om å belyse flere sider av en sak. Det er mer sannsynlig at noen norske journalister og redaktører faktisk tror opprøret i Ukraina best forstås gjennom ideologiske eller stormaktspolitiske briller. For har vi ikke sett hvordan Vesten og Russland kjemper for å få ukrainerne inn i sin innflytelsessfære? Og stemmer det ikke at det høyreekstreme partiet Svoboda har fått representanter inn i den nye interimregjeringen?

Annonse

«Høsten 1993 så den nyslåtte sjefredaktør og aviseier Truls Lie og en liten håndfull medarbeidere den første utgaven av den gjenoppstandne kultur- og kommentaravisen Morgenbladet…»