09:51 - 27. juni 2014

Putin mister ansikt

De pro-russiske styrkene er for svake til å true Ukrainas enhet, og Tyskland forsyner landet med gass.

Utfordringer på hjemmebane: Vladimir Putin har skapt forventninger som ikke kan innfris. Foto: Sasha Mordovets/Getty Images

Uken begynte så bra, da den selvutnevnte statsministeren i det fiktive landet Folkerepublikken Donetsk på mandag sa at han støttet våpenhvilen som nylig var erklært av Ukrainas president Petro Porosjenko. Tirsdag ba Russlands president Vladimir Putin nasjonalforsamlingen om å trekke tilbake hærens tillatelse til å aksjonere i Ukraina. Men så skjøt opprørere i Slavjanskregionen ned et militærhelikopter, og Porosjenko truet med å oppheve våpenhvilen.

 

En eskalering til borgerkrig, eller en russisk invasjon, som det ofte har vært spekulert i, er like fullt et stadig mindre sannsynlig scenario. De pro-russiske styrkene i Ukraina er så små, og de har så liten støtte i de regionene de opererer i, at selv Putin forstår at de er dårlige allierte. Riktignok fortsetter beskyldningene om at Moskva forer opprørerne med våpen og mannskap, men hvis det skulle være riktig, er det kanskje enda mer påfallende hvor stusslige de pro-russiske styrkene fremstår. Ifølge Moscow Times klaget nylig en lokal krigsherre i Donetsk over at «ikke engang tusen menn i hele dette territoriet er villige til å risikere livet ved fronten.»

Annonse