Annonse
13:14 - 07. august 2014

Parasitter på hjernen

Forskere hevder de har avlsørt en parasitt som manipulerer psyken vår.

Toxoplasma gondii: Parasitten som særlig er forbundet med sykdommen toksoplasmose er utbredt i hele verden. Bildet viser en parasitt som er i ferd med å dele seg. Foto: Ke Hu og John Murray
Annonse

Historien er nesten for sær til å være sann. Men indisiene legger seg på rekke og rad, og selv om de til slutt skulle vise seg ikke å rekke helt frem, så er fortellingen om parasitten som forskanser seg i hjernen vår og endrer personligheten vår simpelthen for god til å bli liggende.

Fortellingens stjerne er den lille Toxoplasma gondii. Den er en encellet organisme, en fjern slektning av malariaparasitten og utbredt i hele verden, hvor den lever og formerer seg i tarmen på katter. Via ekskrementene deres spres parasitten til andre varmblodige dyr, ikke minst gnagere, og derfra vender de tilbake til kattetarmene. Men også til mennesker, der den kan være årsaken til toksoplasmose. Når man undersøker gravide og råder dem til å holde seg langt vekk fra kattedoer, er det fordi infeksjoner på fosterstadiet kan føre til øyeskader og vann i hodet. Hos friske barn og voksne gir den aldri mer enn influensalignende symptomer, og går deretter i hi som en hvilende, innkapslet cyste i muskler og hjerneceller uten å gjøre mer ut av seg.

Det sier i hvert fall lærebøkene – inntil videre. Jaroslav Flegr, evolusjonsbiolog ved Karlsuniversitetet i Praha, har siden tidlig på 1990-tallet sagt noe annet.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse