Annonse
11:04 - 06. juni 2014

Overleveren

Tross luksusvaner på velgernes bekostning: Lars Løkke Rasmussen seiler videre som partileder og statsministerkandidat.

Foto: Miguel Villagran /Getty Images
Annonse

Å holde partileder Lars Løkke Rasmussen pen i tøyet skal ha kostet det danske partiet Venstre 152 000 kroner da han var statsminister fra 2009 til 2011, avslørte Ekstra Bladet 12. mai. Nye avsløringer kom; blant annet skal Løkke Rasmussens familie ha reist på partiets regning til Mallorca. Så kom resultatet i Europa-valget 25. mai: Høyrepopulistene i Dansk Folkeparti knuste Venstre, som er en blanding av norske Frp og Høyre, med 26,6 prosent av stemmene mot Venstres 16,7 prosent. Klappjakten på partilederen var i gang, flere partifeller i Folketinget, lokallag og ordførere krevde hans avgang.

Tirsdag meldte ledende danske medier at Løkke Rasmussen kom til å trekke seg på et landsstyremøte samme kveld. Rapportene, basert på anonyme partikilder, var feil. 50 år gamle Løkke Rasmussen kjempet for sitt politiske liv, og vant. På et syv timer langt møte fikk han partiet til å slutte rekkene. Folk som på forhånd var kritiske til partilederens pengebruk, kom ut etter møtet og bagatelliserte det hele: «Nettoutgiften for Venstre har vært cirka 50 000 kroner … De 100 000 resterende er betalt eksternt, blant annet av sponsorer», sa for eksempel Michael Gram, leder av Aarhus Venstre.

Dermed er fortsatt Løkke Rasmussen høyresidens fremste kandidat til å utfordre venstresidens statsminister Helle Thorning-Schmidt ved valget som skal holdes innen september neste år.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse