Annonse
10:32 - 27. juni 2014

Økologisk trynefaktor

Økologisk utegris – industriell innegris. Hvorfor er det så vanskelig å finne ut hvem som har det best og er sunnest å spise?

Frilandsgris: På Grøstad gård er grisene er ute hele året. Trude Viola Antonsen ved Grøstad forteller at utelivet forebygger sykdommer og adferdsproblemer. - Å stikke snuten i jorden, det er jo instinktene deres.
Annonse

Utegrisen: De har et helt jorde med grønt gress, skogen ned til elven med røtter, men de fleste henger ved gjerdet, i søleområdet, der de har gjørmebad og en halmball til å gomse på eller ligge under. De har brunflekket pels og søle på trynet og de skal bli til pølser og postei med grønt stempel: «En glad gris».

Innegrisen: På hver side av midtgangen i fjøset er det binger: Ti-tolv griser på tolv kvadratmeter, en foringsautomat per binge, betonggulv med strø og sprinkelgulv. I én binge har de en ball å leke med. I varmt vær skrur vanningsanlegget seg på hvert tyvende minutt i løpet av dagen. De kommer inn den ene døren når de er to måneder gamle og går ut i den andre enden 85 dager senere.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse