09:50 - 24. januar 2014

Nye Zentropas gamle ansikt

– Jeg gir faen i sure intellektuelle, sier Zentropa-sjef Peter Aalbæk Jensen. Han anklages for å ha gjort Lars von Triers filmselskap til en sekt som bare produserer kommersiell film.

Bollekinn og sigar: – Jeg får fortsatt adgang til det politiske systemet ved å dra av meg buksene og dra frem sigaren i mediene. Som første i verden friga Danmark pornoen i 1969, men det er visst stadig interessant med en naken og tykk direktør med liten snopp, sier Zentropa-sjef Peter Aalbæk Jensen. Foto: Kristin Ellefsen

Han ber om en Farris, Peter Aalbæk Jensen, i baren på Grand Hotel i Oslo. «Ålen», som han kalles i dansk presse, eller «svinet», som han kaller seg selv, fikk i 2012 konstatert begynnende skrumplever. I sommer ble han operert for nyrekreft, men det neste han drikker fra baren, er en Ægir India Pale Ale med alkoholprosent 6,5.

– Jeg vil leve på lykke og fromme til jeg dør. Jeg kan ikke sitte og gråte, sier Aalbæk. 

Han gråter heller ikke over den stadig skarpere kritikken mot hans livsverk. For hva har skjedd med Danmarks elskelige klovn? Sammen med Lars von Trier etablerte han i 1992 Zentropa, selskapet som revolusjonerte dansk film i 1990-årene. Nå er Zentropa blitt en kommersiell gigant, og får kritikk for å ha gitt opp kunsten for pengene. Aalbæk, som i årevis har tvunnet mediene rundt lillefingeren med sin nakenbading og sin sigarrøyking, er stadig oftere blitt fremstilt som en seksualisert tyrann som har mistet kontrollen på selskapets økonomi og kaotiske struktur, og en sjef som profilerte samarbeidspartnere distanserer seg fra. 

Annonse