Annonse
08:53 - 04. april 2014

– Norsk skole er ute av kurs

SKOLE Testveldet dikterer norsk utdanningspolitikk på en helt urimelig måte, sier tidligere toppbyråkrat Ole Briseid: – Norsk skole tar ikke engang hånd om en tredel av sitt samfunnsoppdrag.

Kritisk: Ole Briseid (69) har arbeidet et helt liv i kulissene i norsk skolepolitikk. – Jeg har forundret meg over at ingen av de politiske partiene har protestert på at vesentlige sider av norsk utdanningspolitikk bare er tatt over av OECD, sier han. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Jeg har sett det jeg kaller markedsbølgen treffe Norge fra utlandet, og slik jeg ser det har Norge vært veldig opptatt av Pisa. Det har fått store konsekvenser for prioriteringene. Vi er ute av kurs.

Mannen som sier dette er Ole Briseid (69). Navnet har du antageligvis aldri hørt, men Briseid har vært en «grå eminense», en premissleverandør for norsk skole i årevis: Lektorutdannet, med nærmere 20 år i Kunnskapsdepartementet; syv av dem som ekspedisjonssjef. Norges mann i internasjonale utdanningsfora i FN, EU, OECD og Europarådet.

Gjennom et arbeidsliv i skolens tjeneste har Briseid sett utdanningstrender komme og gå, og som embetsmann unnlatt å kommentere. Men nå er han pensjonist – og mener det er på tide å advare mot Pisa-drivet:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse