Annonse
08:53 - 04. april 2014

– Norsk skole er ute av kurs

SKOLE Testveldet dikterer norsk utdanningspolitikk på en helt urimelig måte, sier tidligere toppbyråkrat Ole Briseid: – Norsk skole tar ikke engang hånd om en tredel av sitt samfunnsoppdrag.

Kritisk: Ole Briseid (69) har arbeidet et helt liv i kulissene i norsk skolepolitikk. – Jeg har forundret meg over at ingen av de politiske partiene har protestert på at vesentlige sider av norsk utdanningspolitikk bare er tatt over av OECD, sier han. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Jeg har sett det jeg kaller markedsbølgen treffe Norge fra utlandet, og slik jeg ser det har Norge vært veldig opptatt av Pisa. Det har fått store konsekvenser for prioriteringene. Vi er ute av kurs.

Mannen som sier dette er Ole Briseid (69). Navnet har du antageligvis aldri hørt, men Briseid har vært en «grå eminense», en premissleverandør for norsk skole i årevis: Lektorutdannet, med nærmere 20 år i Kunnskapsdepartementet; syv av dem som ekspedisjonssjef. Norges mann i internasjonale utdanningsfora i FN, EU, OECD og Europarådet.

Gjennom et arbeidsliv i skolens tjeneste har Briseid sett utdanningstrender komme og gå, og som embetsmann unnlatt å kommentere. Men nå er han pensjonist – og mener det er på tide å advare mot Pisa-drivet:

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.