00:27 - 21. mars 2014

Når maksimal frykt er målet

Selvmordsbomberen tok 19 liv, og ble en notis i norske aviser. Slik opplevdes det å være til stede.

Inferno: Bomben som ble kjørt inn i byen på en trehjulet motorsykkel, eksploderte midt på markedet. Foto: Anders Sømme Hammer

Om morgenen skinte solen for andre dag på rad etter en kald og våt periode i Nord-Afghanistan. Hovedgaten som jeg krysset på vei til en intervjuavtale, var allerede klokken åtte full av mennesker. Tett i tett på begge sider av gaten ligger små butikker som tiltrekker seg kunder fra hele provinsen. Matvarer, jordbruksredskaper, klær og toalettartikler er stablet i åpne skur, på fortauet og i veikanten.

Tirsdag var det ekstra mange mennesker i byen fordi det var markedsdag. Menn, kvinner og barn var i gang med å prute, mens andre sto og ventet på minibusser og trehjulede taximotorsykler som skulle kjøre dem til jobben. Tohjulede motorsykler har vært forbudt innenfor bygrensen siden oktober 2012 da Maimana ble rammet av det største selvmordsangrepet i Afghanistan det året. Minst 45 mennesker ble drept og over 60 skadet. Slike motorsykler har vært opprørernes vanligste fremkomstmiddel.

Annonse