Annonse
05:34 - 27. juni 2014

Når de små tenker stort

Småpartier uten makt rendyrker egne merkesaker, mens de med makt myker opp sine profiler.

Annonse

POLITISK ANALYSE

Partienes sommerpressekonferanser er rituelle: Journalistene får jordbær, som oftest med is. Partiledelsen forteller om alt som er oppnådd i halvåret som er gått, og kommer med et politisk utspill eller to. Nyhetsverdien er liten, men partiene får likevel oppslag i mediene fordi det er stille i politikken på denne tiden.

I mellomvalgår gir disse pressekonferansene gjerne et forvarsel om hvordan partiet har tenkt å posisjonere seg i valgkampen neste år. Senterpartiet, for eksempel, har allerede bestemt seg for å bygge neste års kampanje på en konsekvent og kraftfull motstand mot tvangssammenslutning av kommuner. Det visste vi strengt tatt før partiet innkalte til sommertreff mandag, men vi visste lite om virkemidlene. Etter denne uken vet vi at Sp i neste års valgkamp vil love velgerne at de skal forsøke å reversere de kommunesammenslåingene som kanskje blir gjennomført med tvang av Stortinget våren 2017.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Fra Norges hovedstad er det ikke mulig å komme seg ut i Europa med tog om sommeren. Det har vi nå nesten vent oss til. Men fra Trondheim går det an. Man kan for eksempel kjøre Vy-tog…»