10:01 - 07. februar 2014

Nabolandene hjelper Ukraina

EUs østlige medlemsland engasjerer seg sterkt i den ukrainske oppstanden, og trekker de vestlige stormaktene etter seg.

Hjelpepakke: Ukrainske demonstranter med ukrainsk flagg på barrikadene i Kiev. Nå tilbys Ukraina en stor økonomisk hjelpepakke så snart en fredelig politisk løsning er funnet. Foto: Aris Messinis/AFP/NTB Scanpix

EUs utenrikspolitiske koordinator Catherine Ashton kom til Kiev med gode nyheter denne uken. Ukraina skal tilbys en stor økonomisk hjelpepakke så snart en fredelig politisk løsning er funnet – uavhengig av om landet signerer en avtale med EU eller ikke.

Det er fremfor alt Polen og de østeuropeiske EU-landene som har presset på for at EU ikke skal gi opp Ukraina, selv om president Viktor Janukovitsj har vendt seg mot Russland. Allerede i slutten av november i fjor, da demonstrasjonene på Maidanplassen i Kiev så vidt var i gang, tok polakker initiativ til å danne en menneskekjede over grensen til Ukraina, for å markere solidaritet med broderfolket. Noen uker senere ble rådhuset i Warszawa etter mørkets frembrudd belagt med flomlys i fargene til det ukrainske flagget. De mange sympatiaksjonene toppet seg sist lørdag, da polske tv- og radiostasjoner synkront kringkastet en nyskreven låt fra det polsk-ukrainske bandet Taraka, med tittelen «Podaj Reke Ukrainie» – «Gi Ukraina en håndsrekning». Tv-stasjonene illustrerte musikken med gripende billedmateriale fra den okkuperte sonen i Kiev sentrum.

Litauen har påtatt seg rollen som tilfluktssted for sårede demonstranter, som fraktes inn i landet for gratis medisinsk hjelp. Ifølge nyhetsbyrået Reuters er Dmytro Bulatov blant disse. Han er lederen for Automaidan, en ukrainsk aksjonsgruppe av bilister som både beskytter sentrumsområdet og arrangerer markeringer utenfor elitens luksusvillaer. Bulatov kom nylig til rette etter å ha vært savnet i over en uke, angivelig holdt til fange og torturert av regimets støttespillere.

Annonse