Annonse
11:23 - 09. mai 2014

«Min venn, Anders Behring Breivik»

Hun er i midten av tyveårene og bruker livet sitt på en terrorist. Anders Behring Breivik får mer enn 800 brev i året, de fleste fra kvinner.

Foto: Privat
Annonse

For tre måneder siden ble Morgenbladet kontaktet av en kvinne i tjueårene som hadde, som hun skrev, «en kommentar og en fundering». Hun opplyste at hun hadde kjent Anders Behring Breivik i flere år, og nå hadde blitt bekymret. «Anders viser nå en irritasjon og frustrasjon som bare oppstår hos ham hvis det står riktig dårlig til.»

Hun sa at hun ønsket å være der for ham da alle andre sviktet, oppmuntre hans fredelige aktivisme, men brevsensur gjorde det vanskelig. I tillegg ble han fremstilt på en karikert måte i mediene, mente hun, avisene gjorde narr av at han ville ha Playstation 3, mens virkeligheten var alvorlig: Han manglet folk å snakke med, han fikk ikke skrevet med venner, hun fryktet han kom til å skade seg selv. Hun hadde forsøkt å ta saken opp flere steder, men fikk ikke gehør. Nå kontaktet hun oss. Etter noen dager med korrespondanse ba vi om å få komme på besøk, noe hun ønsket velkommen, dog med en liten advarsel: «Jeg bør kanskje nevne for dere at jeg har katt, i tilfelle noen er allergisk.»

Leiligheten var ryddig, naken og ungpikeaktig. Den kjælne katten gikk fritt omkring og strøk seg mot oss mens vi snakket. Den alvorlige, unge kvinnen, vi kan kalle henne Victoria, tok imot oss i lys turkis genser. Hun hadde blondt hår og et lite smykke i halsen. Ved de to datamaskinene, som opptok en stor del av stuen, lå et brev hun nylig hadde fått av Breivik. Senere viste hun oss et til, og til sammen åtte av sine egne brev til ham.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse