Annonse
13:45 - 27. februar 2014

Masseflukten fra Eritrea

ASYLREKORD Eritrea er blitt Norges største leverandør av politiske flyktninger. Noe er fryktelig galt i Afrikas nest yngste land.

Flyktet fra Afrikas Nord-Korea: Yosief Hawaria Belay (33) og Leteyosef Gebremeskel Gebrslase (29) fikk begge asyl i Norge i 2012. Foto: Siv Dolmen
Annonse

- Jeg forlot Eritrea fordi det ikke var noen fremtidsutsikter der, bare mange års nasjonaltjeneste. Når du går inn i den, er det ingen vei tilbake. Dessuten kan du ikke dra hvor du vil, det er ingen ytringsfrihet og ingen gode utdanningsmuligheter. Hvordan kan noen bo der?

        Yosief Hawaria Belay (33) vipper på stolen og ler litt oppgitt. Han er ferdig med dagens norskkurs, og møter Morgenbladet sammen med Leteyosef Gebremeskel Gebrslase (29). Begge fikk asyl i Norge i 2012. I fjor kom 3258 av deres landsmenn hit med samme mål: Å få beskyttelse fra regimet som kalles Afrikas Nord-Korea.

Da jeg var i Eritrea for snart 25 år siden, var fremtidstroen sterk og den nasjonale stolthet stor etter tre tiår med krig og seier mot den militære overmakten Etiopia. I dag er landet vanstyrt inntil det absurde av Isaias Afewerki, som har vært president siden uavhengigheten i 1993.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse