Annonse
09:40 - 28. mars 2014

Le Pens triumf

Velgerne feller en hard dom over president François Hollande i det franske kommunevalget.

I solen: Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen er fornøyd etter første runde i kommunevalget, der partikollega Steeve Briois (til venstre) ble valgt til borgermester i Hénin-Beaumont med rent flertall, mens Alain Beghin fikk 35,22 prosent i nabobyen Carvin i Nord-Frankrike. Beghin stiller igjen i andre valgomgang søndag. Foto: Jacques Brinon/NTB Scanpix
Annonse

Mistilliten og pessimismen var der før valgkampen startet, og vil være der etterpå, uansett hvem som vinner. Det er en strukturell tilstand, og den vil ikke forsvinne etter valget.»

Dette sa sosiologen Bruno Cautrès ved Cevipof, Senter for politiske studier i Paris, til Morgenbladet, før sosialisten François Hollande ble president i mai 2012. Cautrès forutså at hverken Hollande eller noen annen ledende politiker ville ha vilje eller armslag til å gjennomføre de dype reformene som er nødvendige for å få opp sysselsettingen og å skape vekst i Frankrike. I kommunevalget sist søndag ble mistilliten uttrykt nok en gang.

Valgdeltagelsen var rekordlav, mer enn en tredjedel av velgerne lot være å stemme. Det regjerende Sosialistpartiet gjorde det dårlig, blant annet i storbyene Paris og Marseille. Og det høyreekstreme Nasjonal Front (FN) gjorde det svært bra. I andre valgomgang søndag denne helgen kan partiet få borgermesteren i flere byer, som Perpignan og Béziers.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse