Annonse
15:39 - 21. august 2014

Langvarig luftkrig

USAs luftangrep i Irak vil vare i flere måneder, sier Douglas Ollivant, tidligere Irak-rådgiver for to presidenter.

Fiender i horisonten: En kurdisk soldat holder vakt og følger med på en IS-avdeling nær Mosul, Nord-Irak 19. august. Foto: Youssef Boudlal/Reuters/NTB Scanpix
Annonse

Det er sannsynlig at luftoperasjonen utvides, så fort en irakisk regjering er på plass. Men jeg regner ikke med at amerikanske bakkestyrker blir satt inn, sier Douglas Ollivant. Han er tidligere sikkerhetspolitisk rådgiver for Irak i Det hvite hus under både president Barack Obama og forgjengeren George W. Bush. Som militær offiser var han med og utformet strategien som den tidligere øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus, brukte med fremgang i kampen mot al-Qaida i 2006. Ollivant ledet selv gjennomføringen av strategien i Bagdad i 2006-07. Nå er han sikkerhetspolitisk analytiker ved tankesmien New America Foundation i Washington.

Ollivant mener det er stor forskjell på det al-Qaida som amerikanske soldater kjempet mot inntil de trakk seg endelig ut av Irak i 2011, og terroristgruppen Den islamske staten (IS), som nå har kontroll over store områder nord og sentralt i Irak.

– IS er bedre trent, mye mer profesjonelle og ligner mer en hær. Det tidligere al-Qaida i Irak var en god terroristgruppe, men de var dårlige på regulær krigføring, noe IS er gode til, sier Ollivant.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse