Annonse
13:16 - 10. april 2014

Kan overta styringen av verdens største demokrati

Narendra Modi har lagt til side den hindunasjonalistiske retorikken før han ventelig blir Indias neste statsminister.

Populær liberalist: Statsministerkandidat Narendra Modi hilser til tilhengere i Vadodara, 9. april. Foto: Sam Panthaky/Afp/NTB Scanpix
Annonse

814 millioner indere kan stemme i parlamentsvalget som startet sist mandag og varer i fem uker. Den siste målingen før valget viste at Det indiske folkepartiet (BJP) ligger an til å bli største parti, men uten å få rent flertall. Det betyr at Gandhi/Nehru-dynastiets Kongressparti må ut av regjeringskontorene. Inn kommer 63 år gamle Narendra Modi, statsminister i delstaten Gujarat gjennom 13 år, der han er blitt voldsomt populær på grunn av suksessen med sin liberalistiske, økonomiske politikk.

Modi lever alene, er arbeids-narkoman og lite begeistret for journalister. Han ble født inn i enkle kår i byen Vadnagar, der faren livnærte familien med å selge te fra en bod ved jernbanestasjonen. Broren Prahlad Modi forteller, ifølge Reuters, at de to guttene pleide å selge te til togpassasjerene ved å bære rundt på en kjele på stasjonen. Historien trekkes i tvil, men brukes i valgkampen for å understreke at Modi er en mann av folket, mens motkandidaten, Rahul Gandhi, tilhører landets privilegerte elite.

Som tenåring ble Modi aktiv i en hindunasjonalistisk gruppe, RSS, den ideologiske forløperen til partiet BJP, som ble grunnlagt i 1980. Han studerte statsvitenskap og ble i midten av 1980-årene aktiv i BJP i Gujarat. I 1995 ble han partiets generalsekretær på nasjonalt nivå, og tre år senere partiets leder. Kort etter at han ble statsminister i Gujarat, ble over tusen mennesker drept i et av de verste intra-religiøse sammenstøtene i India etter frigjøringen i 1947. De fleste av de drepte var muslimer, og Modi ble anklaget for å ha oppmuntret til massakrene, noe han benekter på det sterkeste. Men hendelsen har hengt ved ham, og førte til at han i flere år ikke fikk innreise til USA.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt