Annonse
13:16 - 10. april 2014

Kan overta styringen av verdens største demokrati

Narendra Modi har lagt til side den hindunasjonalistiske retorikken før han ventelig blir Indias neste statsminister.

Populær liberalist: Statsministerkandidat Narendra Modi hilser til tilhengere i Vadodara, 9. april. Foto: Sam Panthaky/Afp/NTB Scanpix
Annonse

814 millioner indere kan stemme i parlamentsvalget som startet sist mandag og varer i fem uker. Den siste målingen før valget viste at Det indiske folkepartiet (BJP) ligger an til å bli største parti, men uten å få rent flertall. Det betyr at Gandhi/Nehru-dynastiets Kongressparti må ut av regjeringskontorene. Inn kommer 63 år gamle Narendra Modi, statsminister i delstaten Gujarat gjennom 13 år, der han er blitt voldsomt populær på grunn av suksessen med sin liberalistiske, økonomiske politikk.

Modi lever alene, er arbeids-narkoman og lite begeistret for journalister. Han ble født inn i enkle kår i byen Vadnagar, der faren livnærte familien med å selge te fra en bod ved jernbanestasjonen. Broren Prahlad Modi forteller, ifølge Reuters, at de to guttene pleide å selge te til togpassasjerene ved å bære rundt på en kjele på stasjonen. Historien trekkes i tvil, men brukes i valgkampen for å understreke at Modi er en mann av folket, mens motkandidaten, Rahul Gandhi, tilhører landets privilegerte elite.

Som tenåring ble Modi aktiv i en hindunasjonalistisk gruppe, RSS, den ideologiske forløperen til partiet BJP, som ble grunnlagt i 1980. Han studerte statsvitenskap og ble i midten av 1980-årene aktiv i BJP i Gujarat. I 1995 ble han partiets generalsekretær på nasjonalt nivå, og tre år senere partiets leder. Kort etter at han ble statsminister i Gujarat, ble over tusen mennesker drept i et av de verste intra-religiøse sammenstøtene i India etter frigjøringen i 1947. De fleste av de drepte var muslimer, og Modi ble anklaget for å ha oppmuntret til massakrene, noe han benekter på det sterkeste. Men hendelsen har hengt ved ham, og førte til at han i flere år ikke fikk innreise til USA.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse