10:02 - 20. juni 2014

Jokeren Iran

Irak-krisen gir Iran gode kort på hånden i atomforhandlingene med FNs vetomakter.

Rekrutter: Tusenvis av sivile har meldt seg til tjeneste etter at Iraks statsminister Nuri al-Maliki kunngjorde at frivillige kan rekrutteres og væpnes til kamp mot gruppen Isil. Her trenes det i byen Karbala. Foto: Mohammed Sawaf / NTB Scanpix

Iraks nye borgerkrig gjør at myndighetene i nabolandet Iran er «svært bekymret, følger nøye med og er rede til å hjelpe», som Mohammed Navahanian formulerte seg onsdag under et besøk i Norge. Navahanian er stabssjef hos Irans president Hassan Rouhani og en sentral strateg i det iranske lederskapet. Da Morgenbladet ønsket å få bekreftet at han ikke utelukker iranske soldater på irakisk jord, svarte han: «Vi bør ikke snakke hypotetisk».

Men mye tyder på at iranske militære allerede er i Irak for å bekjempe den sunnimuslimske ekstremistgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (Isil), som de siste ti dagene har erobret flere byer og truer med å angripe hovedstaden Bagdad. Søndag ble Alireza Mochadjari begravet i Teheran. Han var soldat i den iranske Nasjonalgarden og ble drept fredag 13. juni da «han hjalp irakiske sjiaer» og «kjempet mot Isil», ifølge flere nettsider med kilder i Nasjonalgarden, sitert i den franske avisen Le Monde.

Lederen for Nasjonalgardens elitestyrke Al-Quds, Qasem Soleimani, skal dessuten befinne seg i Bagdad, der han har tatt styringen militært, ifølge en irakisk tjenestemann sitert i The Guardian.

Annonse