14:38 - 07. august 2014

Japansk balansekunst

Japans statsminister, Shinzo Abe, har det ikke lett for tiden.

Foto: Wikimedia

Selv om popularitetskurven hans for første gang har bikket under 50 prosent, fortsetter han på den kontroversielle veien han har begynt å gå. Abe står fast på at den tilspissede konflikten med Kina, blant annet om eierskapet til flere øyer i Østkinahavet, krever en ny forsvarspolitikk. Nylig erklærte regjeringen hans at de ønsker å utvide mandatet til sine militære styrker, slik at disse kan delta i «kollektivt selvforsvar».

Abe kan heller ikke flyte på sin lenge bejublede og fremgangsrike økonomiske politikk, den såkalte «Abenomics». De mange positive grafene skjemmes av at folks kjøpekraft i realiteten synker.

Forsvarspolitikken er svært sensitiv i Japan, et land som har vært preget av pasifisme helt siden det knusende nederlaget i andre verdenskrig. Abe møter stor motstand i folket når han vil tillate at japanske militære styrker skal delta i forsvar av allierte stater. Også forbudet mot eksport av forsvarsmateriell skal oppheves, da det i praksis er et hinder for at Japan kan samarbeide med allierte i utviklingen av ny våpenteknologi.

Annonse