Annonse
09:17 - 17. oktober 2014

I grenseland

En mur på grensen mellom Hellas og Tyrkia har redusert immigrasjonen i området dramatisk. Samtidig forsøker flere enn før å ta seg over havet, i det som kan bli den dødeligste høsten i Middelhavet noensinne.

Over elven: Evros renner stri og gjørmete mellom Tyrkia og Hellas. Stadig flere flyktninger, særlig fra Irak og Syria, forsøker å krysse grenseelven for å komme til EU – med livet som innsats. Foto: Giovanni Cocco (2011).
Annonse

En støvete vei skjærer gjennom åkeren. Brunsvidde maisblader på den ene siden, solsikker på den andre. Blomstene henger med hodet, de av dem som ikke allerede er høstet og halshugget. Politibetjenten som eskorterer meg forsøker å holde følge med millitærjeepen foran oss, mens han styrer unna de verste hullene i veien. En ti minutters tur unna politistasjonen i Orestiada stanser vi. Her slutter Europa.

En 12,5 kilometer lang, fire meter høy konstruksjon, bestående av to gjerder med piggtråd mellom, blokkerer landegrensen som før bare var markert av en grøft i åkeren. Hærens øverstkommanderende i området sjekker tillatelsene mine mens jeg tar ut kameraet. Det er lov å fotografere gjerdet, men bare på langs – å rette linsen mot Tyrkia er strengt forbudt, selv om det ikke er stort å se: et svært jorde, et skogholt langt der borte. Det er ikke så mange steder å gjemme seg, og uansett er det sjelden immigrantene kommer så langt. Et av de 23 infrarøde kameraene som er fastmontert på gjerdet, eller et av de tre store kameraene langs elven, vil ha fanget opp mistenkelige bevegelser. Hvis ikke, vil overvåkingsutstyret i en av politibilene, eller i den høyteknologiske vanen finansiert av EUs grensebyrå Frontex som ofte står oppe på et av høydedragene bak oss, ha sørget for å fastslå koordinatene for hvor det er folk på ferde.

– Da ringer vi tyrkerne, så kommer de og plukker dem opp, sier Age Boorsma, en kortklipt, svær nederlandsk politimann som er på sitt fjerde oppdrag for Frontex. Boorsma røyker sigarillos mens han forteller om kameraene som ser alt. Hvis enkelte synes hele ideen med stengte landegrenser, felleseuropeisk kontroll og infrarød overvåking høres litt klaustrofobisk ut, tar ikke Boorsma det så tungt.

Annonse