Annonse
14:09 - 10. april 2014

Hvor høyt er for høyt?

Hundrevis av norske jenter har fått svære doser østrogen for å slutte å vokse. Behandlingen øker risikoen for barnløshet og kanskje brystkreft, men ennå har ingen fulgt dem opp.

Vekststoppet: Camilla Sande (t.v.) lå an til å bli høyere enn Anne Marie Jernquist. I dag er hun 13 centimeter kortere, men bekymret for langtidsvirkningene av hormonkuren hun fikk som barn. Foto: Christina Ulriksen
Annonse

To-tom-fire. Stankelbeinet. Lyktestolpa. Barn kan være oppfinnsomme når noen er annerledes. Og Anne Marie Jernquist (30), som målte 184 centimeter i en alder av 13 år, var definitivt annerledes. På håndballbanen var høyden en fordel, men hverdagen på Notodden besto av navne­kalling og klær fra voksenavdelingen.

– Jeg ble mobbet voldsomt. Det var forferdelig tøft. Men om det var fordi jeg var høy, det vet jeg ikke. Det kan bare ha vært en pakke som var meg, og at høyden var lett å angripe, forteller Jern­quist i dag.

Noen år tidligere raget også en annen jente langt over de andre håndballspillerne på Tjøme i Vestfold. Spillerne i rivaliserende klubber visste godt hvem «Camilla 175» var. Camilla Sande (35) hadde alltid vært høyest av alle – like høy som venninnens mor, husker hun selv. Men i motsetning til Jernquist ble hun aldri mobbet.

Annonse