Annonse
09:51 - 12. september 2014

Høyres kommunemakt

Høyres tillitsvalgte vil gi kommunene mer makt, men det er ikke lett å se hvordan de skal få det til, skriver Aslak Bonde.

Annonse

POLITISK ANALYSE

Høyres fremste lokalpolitikere møttes i Tromsø forrige helg – for å forberede seg til neste års kommune- og fylkestingsvalg. En høring i lokallagene viste at de er skjønt enige om å gi mer makt til kommunene; blant annet bør de største av dem få overta ansvaret for den videregående skolen. Oslo, som både er kommune og fylke, har ansvar både for grunnskolen og for videregående opplæring – noe som, etter Høyre-politikernes mening, gir misunnelsesverdig gode muligheter til å se skoleløpet som en helhet.

Dersom ansvaret for videregående skole ble overført til de største kommunene, ville dagens fylkeskommuner miste en av sine viktigste oppgaver. Det er ikke noe problem for Høyres lokalpolitikere – flertallet av dem vil legge ned hele fylkeskommunen, men det er et problem for partiledelsen. I Stortinget har Venstre nemlig presset igjennom et vedtak som sikrer at det skal være et politisk styringsnviå mellom kommunene og staten. Det blir politisk meget vanskelig å opprettholde fylker/regioner, dersom man samtidig tar fra dem meningsfylte oppgaver.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse