Annonse
09:51 - 12. september 2014

Høyres kommunemakt

Høyres tillitsvalgte vil gi kommunene mer makt, men det er ikke lett å se hvordan de skal få det til, skriver Aslak Bonde.

Annonse

POLITISK ANALYSE

Høyres fremste lokalpolitikere møttes i Tromsø forrige helg – for å forberede seg til neste års kommune- og fylkestingsvalg. En høring i lokallagene viste at de er skjønt enige om å gi mer makt til kommunene; blant annet bør de største av dem få overta ansvaret for den videregående skolen. Oslo, som både er kommune og fylke, har ansvar både for grunnskolen og for videregående opplæring – noe som, etter Høyre-politikernes mening, gir misunnelsesverdig gode muligheter til å se skoleløpet som en helhet.

Dersom ansvaret for videregående skole ble overført til de største kommunene, ville dagens fylkeskommuner miste en av sine viktigste oppgaver. Det er ikke noe problem for Høyres lokalpolitikere – flertallet av dem vil legge ned hele fylkeskommunen, men det er et problem for partiledelsen. I Stortinget har Venstre nemlig presset igjennom et vedtak som sikrer at det skal være et politisk styringsnviå mellom kommunene og staten. Det blir politisk meget vanskelig å opprettholde fylker/regioner, dersom man samtidig tar fra dem meningsfylte oppgaver.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt