11:34 - 21. januar 2014

Høygaflenes inntogsmarsj

Det er vanskelig å si hvem de er. Hva de vil oppnå, er litt uklart. At de er sinte, er det ingen tvil om. Denne helgen marsjerer Italias ferskeste protestbevegelse mot Roma.

Spesiell protest: Høygaffel-bevegelsens protester på Piazza del Popolo i Roma tiltrekker seg ulike mennesker og organisasjoner – bare du viser nok sinne.Foto: Stefano Montesi/Demotix/NTBScanpix

De skal komme til fots, fra byer rundt om i hele Italia. De har lovet å skremme vettet av Italias makthavere. 18. januar starter «frihetsmarsjen» mot Roma, den siste i en lang rekke av demonstrasjoner og illsint opprør i et land som, til tross for optimistiske økonomiske prognoser, fortsatt er merket av krise, arbeidsløshet og politisk uklarhet.

 

Den løse protestbevegelsen kalt I forconi, «høygaflene», har sitt opphav blant frustrerte jordbruksarbeidere på Sicilia, men det var først lenger nord i landet høygaflene fikk nasjonal oppmerksomhet. I midten av desember i fjor lammet demonstrantene i praksis Torino i tre dager, mens flere andre byer fikk merke demonstrantenes sinne. Slagordene minner om dem som preget komikeren Beppe Grillos valg-tsunami for ett år siden: De slår fast at alle politikere er korrupte. At alle journalister er maktens lakeier. At toppsjefer, bankfolk og Brussel-byråkrater utnytter vanlige folk.

Annonse