Annonse
00:45 - 17. oktober 2014

Helge, frigjøreren

Nasjonal strateg eller bare en vanlig næringslivsleder? Dommedag over Helge Lund.

Fun facts om Helge Lund: Han var elevrådsleder, patruljefører. Han sang tenor i barnekor i Asker. Han har hytte i Ål. Han bygger skihopp for ungene (kilde: Aftenbladet). Noen dager i helgene kan han observeres i fritidstøy idet han beveger seg rundt i Nordmarka som en vanlig mann. FOTO: SIGNE CHRISTINE URDAL/VG
Annonse

Det er ingenting «spennende» ved ham. Alle portrettintervjuer er blitt dønn kjedelige. Han kan vise seg i fleecegenser, og når han reiser offshore er han så vill at han kler seg i dongeri. Han heier på Arsenal. Han bruker metaforer fra idretten og uttaler infinitivsmerket «ååG». Kristen. «En skikkelig fyr». Det sies at han raskt skiller ut noe som «GPP», han vil ikke kaste bort tiden. «Flegmatisk». Han bevarer roen, har naturlig autoritet.

Helge Lunds ti år med Statoil oppsummeres nå i avisene. Fusjonen, sammensmeltingen av Hydros og Statoils bedriftskulturer. Den internasjonale dreiningen, som han har styrt i retning mindre risikable land, Nord-Amerika og Brasil. Oljesand, skifergass. Rendyrkingen av selskapet, salg av bensinstasjoner og petrokjemi. Han har utsatt solnedgangen, det er han stolt over. Han har omorganisert letemetodene, fått ut mer olje og gass der man trodde det var tomt. De internasjonale realiteter har innhentet ham. Gamle skjeletter må feies ut av skapene (Iran, Angola, Libya), grumsete farvann manøvreres (Gazprom), den nye internasjonale terrorsituasjonen må håndteres (Algerie). Han har svevd på en høy oljepris, men måtte kutte når prisen falt – nedbemanning, utflagging.

I vurderingene av ham kan man merke et spenn, en spenning. På den ene siden: de bedriftsøkonomiske vurderingene. Børsverdi, produksjon. På den annen side: det bredere, samfunnsmessige perspektivet, som noen insisterer på å anvende på ham. Hvordan skal han bedømmes? Hvor skal han plasseres i norgeshistorien?

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.