Annonse
08:51 - 04. april 2014

Gjemmer seg bak ekspertene

Regjeringens forsøk på å gjøre kommunesammenslåing til et ekspertspørsmål er mislykket, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Det er i gjennomsnitt tre fotnoter på hver side i den nye ekspertrapporten «Kriterier for god kommunestruktur» – de fleste av dem er med henvisninger til en forskningsrapport, stortingsmelding eller offentlig utredning. Det kan virke som om anbefalingene om å fjerne tre av fire kommuner er grunnlagt på usedvanlig solid og mangesidig forskning. Ikke så rart da at kommunalminister Jan Tore Sanner kunne smile bredt da han mottok rapporten. Han har hele tiden insistert på at regjeringens store kommunereform skulle være «kunnskapsbasert», og denne mandagen ga de tunglastede ekspertene ham noen kriterier for kommunesammenslåinger som passer som hånd i hanske med regjeringens politikk.

Sanner viste til at også Arbeiderpartiet har ønsket seg en kunnskapsbasert kommunereform. Det er åpenbart at han ser for seg en utvikling der de fleste partiene på Stortinget vil gjemme seg bak ekspertenes anbefalinger når de på et eller annet tidspunkt skal legge til rette for å slå sammen motvillige kommuner. I første omgang håper både regjeringen og opposisjonspartiene at kommunene skal slå seg sammen på eget initiativ og av fri vilje, men det kommer garantert en tid der sentrale myndigheter må skjære igjennom.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse