15:22 - 04. september 2014

Fryktens mestere

Vi må forstå fryktens grunnleggende bestanddeler, skriver Emil Flatø.

Illustrasjon: Marvin Halleraker www.marvin.no

Det har skjedd igjen. Denne uken drepte Den islamske staten (IS) den amerikanske journalisten Steven Sotloff. Nok en gang var det en halshugging, og nok en gang ble det kringkastet så bredt som mulig.

Etter Dagbladets avsløringer om terroralarmen i juli, snakket generalløytnant Kjell Grandhagen ut om hvordan e-tjenesten forstår IS’ usedvanlig effektive rekrutteringsstrategi overfor vestlig ungdom: «IS har en imponerende evne til å bruke moderne kommunikasjonshjelpemidler som unge mennesker benytter seg av, og har en formidabel medieorganisasjon.» Spalte opp og spalte ned er skrevet om IS’ effektive twitter-strategi, om hvor mange rappere (journalisten James Foleys antatte bøddel inkludert) som har gått inn i bevegelsen og andre former for jihadi cool.

Dette hadde Grandhagen fått med seg. Men generalløyt-nanten ville også snakke om noe annet. Noe han ikke riktig forstår. «Det litt merkelige, som vi ikke er i stand til å forklare, er at de også markedsfører sine mest grusomme sider aktivt. Du ville kanskje tro det var en del som ikke syntes det var OK å kappe hodene av folk, men det rekrutteres fortsatt folk gjennom dette.»

Annonse