Annonse
01:00 - 17. januar 2014

Fransk lukning

Frankrikes regjering tok rettsvesenets rolle og stanset en rasistisk forestilling. Kunne det samme skjedd i Norge?

Annonse

President François Hollandes sexliv har de siste dagene dominert nyhetsstrømmen fra Frankrike. Det er fristende å spekulere i hvorfor en av verdens mektigste menn risikerte sin autoritet ved å dra på amorøse, nattlige scooter-utflukter. Men jeg motstår fristelsen, for noe langt viktigere pågikk i fransk offentlighet før den ble oppslukt av sex; nemlig en heftig debatt om ytringsfrihetens grenser i et moderne demokrati. Og, ikke minst, en debatt om politikernes rett til å forby handlinger som kan medføre lovbrudd.

Komikeren Dieudonné M’bala M’bala skulle torsdag i forrige uke legge ut på turné med forestillingen Le mur (veggen). 5800 billetter var solgt til åpningskvelden i byen Nantes. Dieudonné er syv ganger dømt for antisemittiske ytringer og ilagt flere bøter han aldri har betalt. Også den nye forestillingen inneholdt antijødiske utfall. Tv-stasjonen France 2 filmet – med skjult kamera – Le mur da den gikk på Dieudonnés eget teater i Paris før jul. Der sa han dette om en jødisk tv-journalist, Patrick Cohen: «Hvis vinden snur, er jeg ikke sikker på om han vil ha tid til å pakke kofferten … Når jeg hører ham snakke, sier jeg til meg selv, gasskamrene … så synd.»

På France 2-opptaket kan en høre at folk ler.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse