Annonse
01:00 - 17. januar 2014

Fransk lukning

Frankrikes regjering tok rettsvesenets rolle og stanset en rasistisk forestilling. Kunne det samme skjedd i Norge?

Annonse

President François Hollandes sexliv har de siste dagene dominert nyhetsstrømmen fra Frankrike. Det er fristende å spekulere i hvorfor en av verdens mektigste menn risikerte sin autoritet ved å dra på amorøse, nattlige scooter-utflukter. Men jeg motstår fristelsen, for noe langt viktigere pågikk i fransk offentlighet før den ble oppslukt av sex; nemlig en heftig debatt om ytringsfrihetens grenser i et moderne demokrati. Og, ikke minst, en debatt om politikernes rett til å forby handlinger som kan medføre lovbrudd.

Komikeren Dieudonné M’bala M’bala skulle torsdag i forrige uke legge ut på turné med forestillingen Le mur (veggen). 5800 billetter var solgt til åpningskvelden i byen Nantes. Dieudonné er syv ganger dømt for antisemittiske ytringer og ilagt flere bøter han aldri har betalt. Også den nye forestillingen inneholdt antijødiske utfall. Tv-stasjonen France 2 filmet – med skjult kamera – Le mur da den gikk på Dieudonnés eget teater i Paris før jul. Der sa han dette om en jødisk tv-journalist, Patrick Cohen: «Hvis vinden snur, er jeg ikke sikker på om han vil ha tid til å pakke kofferten … Når jeg hører ham snakke, sier jeg til meg selv, gasskamrene … så synd.»

På France 2-opptaket kan en høre at folk ler.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt