Annonse
10:21 - 19. desember 2014

Fra graf til handling

Thomas Piketty innrømmer selv at hans oppskrift for å bekjempe økonomisk ulikhet er en utopi. Så hva vil han egentlig gjøre? Vi fikk en flytogtur til å finne det ut.

Progressiv: – Vi har glemt at progressiv skattlegging har spilt en viktig rolle for økonomisk utjevning i fortiden, sier økonom Thomas Piketty.Foto: Herman Dreyer
Annonse

Det var en grå og kald dag oppunder jul at Oslo fikk besøk av Thomas Piketty. Mannen bak årets mest omdiskuterte matematiske formel: r>g. Universitetets aula var fullpakket for å høre mannen og se de etter hvert berømte grafene som viser hvordan den økonomiske ulikheten vokser i land etter land. Men Piketty ville helst snakke om det norske skattesystemet. Det var noe han ikke forsto: hvorfor Norge avskaffet arveavgiften i fjor, når selv USA har avgift på arv.

– Er dere blitt så like at dere ikke trenger avgiften, eller tror dere at det er umulig for en liten åpen økonomi å ha progressive skatter på formue?

Men i Aulaen var det ingen som svarte ham. Vi måtte vente til presserunden. Det var stinn brakke på Hotel Continental. VG TV spurte hvordan det føltes å være «en økonomisk superstjerne». Ansatte hos arrangøren, den sosialdemokratiske tankesmien Agenda, poserte for gruppebilde med stjernen. På veien fra hotellet til flytoget forsøkte Nettavisen å finne ut hvor mye professoren hadde tjent på boksuksessen sin: Piketty sa at han ikke ante, det er så mange ulike utgaver så mange land.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse