Annonse
10:21 - 19. desember 2014

Fra graf til handling

Thomas Piketty innrømmer selv at hans oppskrift for å bekjempe økonomisk ulikhet er en utopi. Så hva vil han egentlig gjøre? Vi fikk en flytogtur til å finne det ut.

Progressiv: – Vi har glemt at progressiv skattlegging har spilt en viktig rolle for økonomisk utjevning i fortiden, sier økonom Thomas Piketty.Foto: Herman Dreyer
Annonse

Det var en grå og kald dag oppunder jul at Oslo fikk besøk av Thomas Piketty. Mannen bak årets mest omdiskuterte matematiske formel: r>g. Universitetets aula var fullpakket for å høre mannen og se de etter hvert berømte grafene som viser hvordan den økonomiske ulikheten vokser i land etter land. Men Piketty ville helst snakke om det norske skattesystemet. Det var noe han ikke forsto: hvorfor Norge avskaffet arveavgiften i fjor, når selv USA har avgift på arv.

– Er dere blitt så like at dere ikke trenger avgiften, eller tror dere at det er umulig for en liten åpen økonomi å ha progressive skatter på formue?

Men i Aulaen var det ingen som svarte ham. Vi måtte vente til presserunden. Det var stinn brakke på Hotel Continental. VG TV spurte hvordan det føltes å være «en økonomisk superstjerne». Ansatte hos arrangøren, den sosialdemokratiske tankesmien Agenda, poserte for gruppebilde med stjernen. På veien fra hotellet til flytoget forsøkte Nettavisen å finne ut hvor mye professoren hadde tjent på boksuksessen sin: Piketty sa at han ikke ante, det er så mange ulike utgaver så mange land.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse