Annonse

Annonse

14:44 - 26. juni 2014

Fotball og forfall

Englands VM-fiasko er en fortelling om det britiske samfunnet.

Utslått i Brasil: Slik den britiske samfunnsmodellen knaker i sammenføyningene, gjør også fotballmodellen det. Landslagstrener Roy Hodgson under kampen mot Uruguay 19. juni. Foto: Michael Regan/FA/Getty Images

UTENRIKSANALYSE

Sommeren 1966 vant England verdensmesterskapet i fotball. Det var det året Beatles ga ut Revolver og Harold Wilsons Labour-regjering ble gjenvalgt med 48 prosent av stemmene. I de snart femti årene som er gått siden, har Storbritannia forsøkt å finne tilbake til dette overflødighetshornet av kulturell og sportslig suksess, med et politisk system med orden i sysakene. I den halvannen uken som VM i Brasil varte for England, ble jakten på tapt storhet spilt ut på ny.

 

Det begynte dypt inne i jungelen, i Manaus, der møtet med Italia resulterte i et knepent tap. Bildene av Englands trofaste supportere kunne være hentet fra imperiets storhetstid: solbrente neser og kinn, kakishorts og skjorter som klistrer til kroppen. Men her var oppgaven hverken gruvedrift, elvetransport eller organisering av et lokalt embedsverk. Englands oppgave var å slå Italia eller i det minste oppnå uavgjort. Det endte med et knepent tap.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse