Annonse
09:48 - 29. august 2014

Finansmannen

Tenk, han har jobbet i bank. Frankrikes nye økonomiminister Emmanuel Macron er utålelig for store deler av sitt eget parti.

Foto: Christophe Ena
Annonse

Idékampen i det franske Sosialistpartiet ble kjempet for åpen scene denne uken: Ut av regjeringen gikk økonomiminister Arnaud Montebourg, antiglobalist, proteksjonist, talsmann for rause velferdsgoder fremfor budsjettbalanse. Inn kom Emmanuel Macron, regnet som liberalist i egne rekker, sosialdemokrat etter skandinavisk standard. «En ynkelig provokasjon», «dette vil føre til katastrofe», het det i noen av twitter-meldingene fra sosialistiske partifeller på høyt nivå.

Macrons største feil, ifølge venstrefløyen, er at han i fire år var ansatt i finansbanken Rotschild. At han er et produkt av franske eliteskoler, ser ikke ut til å være så farlig, om han bare hadde holdt seg i offentlig sektor. I likhet med sjefen, president François Hollande, har 36-åringen gått på École Nationale d’Administration (ENA), en skole som utdanner embedsfolk, men som i praksis er en eliteskole som skaper en egen, mektig samfunnsklasse, enarkene. De er få, men svært godt representert på toppen av fransk politikk, forvaltning og statseid industri. Macron må ha vært en stjerneelev, for han gikk rett fra ENA til forvaltningens gjeveste etat, finans- inspeksjonen.

Hollande kjenner Macron godt, etter at den yngre enarken hadde en sentral stilling i presidentens sekretariat frem til juni i år. Men han ønsket ikke å ha ham i regjering – Hollande, som i mange år ledet Sosialistpartiet, vet bedre enn noen andre hvor lett det er å støte fra seg den store og viktige venstresiden med «liberale» ministre. Men nå er den økonomiske krisen så stor at Hollande ikke kan la noe stå uprøvd. I januar i år varslet han en politikk med budsjettkutt og bedre vilkår for næringslivet – Macron er en garantist for at denne politikken blir gjennomført. Og mye tyder på at han var med og utformet den, da han var en av Élysée-palassets grå eminenser.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse