Annonse
09:30 - 13. juni 2014

Farlig å være annerledes

Alle nye Ap-ledere må være annerledes enn forgjengeren. Det kan være farlig for dem.

Annonse

POLITISK ANALYSE

Sist lørdag hadde Aftenposten et stort oppslag med den påtroppende Ap-lederen der hovedbildet viste Jonas Gahr Støre stående på en liten betongsøyle på et av utkikkspunktene i Nordmarka. Tittelen på førstesiden var «Jeg er en selfmade man». Oppslaget var slående likt en annen tiltredelsesreportasje fra 3. november 1996 – tre dager etter at Ap-leder Thorbjørn Jagland var blitt statsminister. Han lot seg avbilde stående på en stubbe i Liermarka, og tittelen i Aftenposten var «Jeg vil være visjonær».

Det rare i 1996 var at Jaglands pompøse utsagn ikke ble harselert med i noen særlig grad. Han hadde på den tiden opparbeidet seg et ry som en åpen og ganske visjonær politiker. I ettertid er det lett å se at det i ganske stor grad skyldtes den politikeren han ble sammenlignet med. Gro Harlem Brundtland ble i sine siste statsministerår beskyldt for å lede en administrasjonsregjering – en regjering som var mer opptatt av å unngå feil enn å gjøre noe djervt og nytt for landet og sosialdemokratiet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse