Annonse
10:08 - 22. august 2014

En usannsynlig president

Miljøverneren Marina da Silva har snudd presidentvalgkampen i Brasil på hodet.

Foto: LatinContent/Getty Images
Annonse

Den 5. oktober velger Brasil ny president. Sosialistpartiets Eduardo Campos lå an til å få en anonym tredjeplass, med rundt 10 prosent av stemmene på meningsmålingene. Så mistet han livet i en flystyrt. Nå er presidentposten plutselig innen rekkevidde for partiet.

Det skyldes personen som har overtatt Campos’ kandidatur: 56 år gamle Marina da Silva. Den første meningsmålingen som ble foretatt etter at hun stilte, gir henne 21 prosent oppslutning og andreplass. I en andre valgomgang ligger hun statistisk likt med sittende president Dilma Rousseff – 47 mot 43 prosent.

Skulle Silva bli president, vil det være avslutningen på en klassereise som overgår selv fabrikkarbeideren Lula. Silva vokste opp i Amazonas som et av 11 barn i en familie av gummitappere, nederst på rangstigen i Brasil. Hun holdt på å dø av malaria som tenåring, og ble reddet da hun kom seg til byen og møtte katolske hjelpearbeidere som også lærte henne å lese. Siden ble hun lærer og politiker, og 36 år gammel ble hun den yngste senator i Brasils historie.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse