Annonse
14:56 - 07. august 2014

En nasjon av gjeldsslaver

Dette er en sint, redd og lettere euforisk tekst om hvorfor Norge nærmer seg verdenstoppen i boliggjeld.

Kjøpte for tre år siden: Alina og Vuong Tran ga 2 550 000 for leiligheten i Gamlebyen i Oslo. De har pusset opp for cirka 30 000 kroner.
Annonse

Sommersolen er i ferd med å gå ned denne sommerettermiddagen, og jeg er nettopp blitt gjeldsslave. Derfor skåler jeg i rødvin på Kampen Bistro, en nabolagsrestaurant fem minutter fra Oslo-leiligheten kjæresten min og jeg akkurat har kjøpt. Han skåler med. Vi har skaffet oss gjeld på tre ganger inntekt, og feirer med hvert vårt andelår.

Peisovn! Felles hage! Kjøkken fra 2005 med integrerte hvitevarer! Gratulasjonene strømmer på per telefon. Jeg tar imot i gledesrus, og tenker at slik må det være å ta kokain.

Det var som om vi kom nærmere hverandre da vi la inn bud 440 000 kroner over takst på en leilighet vi hadde brukt ti minutter på å forelske oss i, tapte budrunden, sørget, forelsket oss i en ny leilighet, la inn nye bud, ventet i uutholdelig lange minutter, og vant til slutt. Eller tapte, som man på sett og vis gjør når ting selges på auksjon: Man får tilslaget fordi alle andre mener prisen er blitt for høy.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse