00:44 - 21. februar 2014

Elektrifisering av hjernen

Dyp hjernestimulering åpner store muligheter for nevrokirurgien. På godt og vondt.

Strøm på hjernen: De siste ti årene er dyp hjernestimulering blitt stadig mer brukt i behandling av pasienter med langt utviklet Parkinsons. Nå er teknologien også vei inn i psykiatrien. Røntgenbildet viser en elektrode bli implantert i venstre hjernehalvdel, Lille sykehus, Frankrike. Foto: BSIP/UIG/Getty Images

Kan man snakke om kraniestøv? Ellers vet jeg ikke hva man skal kalle det svakt gule og sagmuggaktig materialet jeg akkurat nå står og ser på. Foran meg ligger en eldre dame som får boret et hull i issen, og støvet fra der det borres drysser ned på det grønne kledet som er spent opp som et seil rundt hodet. «Academisch Medisch Centrum» står det der med utvaskede bokstaver.

Jeg hadde gledet meg voldsomt til å se en hjerneoperasjon, men det er forbausende lite å se på. Bare dette lille hullet på størrelse med et kronestykke, og så en mindre hær av personale tullet inn i blå drakter, lyserøde luer og masker. En sykepleier som tar seg av den våkne pasienten, en operasjonssykepleier til instrumentene, en nevrolog med notisblokk, en nevrofysiolog bak et fjell av måleutstyr, og to kirurger. Den ene er Pepijn van den Munckhof, og han tar seg av meg.

– Hvordan er progresjonen, spør han den lange reservelegen som står for selve operasjonen. Maarten Bot, som han heter, vifter med en skalpell og knurrer noe på nederlandsk.

Annonse